Dames 1 op bekerherhaling in Amsterdam

In de achtste finale van de Man Meer Cup mochten de dames van De Vennen afgelopen zondag op bezoek bij het tweede damesteam van Het Y in het antieke Sportfondsenbad Oost in Amsterdam. Dit team bleek zoals verwacht een stugge tegenstander en spelend zonder een aantal vaste speelsters lukte het De Vennen maar net om de winst in de wacht te slepen.

In het weekend van 7-8 januari mogen ze voor de kwartfinale weer naar hetzelfde bad, nu met Het Y dames 1 als tegenstander.

De Amsterdamse ploeg en De Vennen waren grote onbekenden voor elkaar. De thuisploeg speelt één klasse lager maar draait daarin bovenin mee en aan het doelsaldo te zien was het een niet te vaak scorende maar een nog minder doelpunten tegen krijgende ploeg. De aanwezigheid onder de lat van een oud-international (de 52-jarige Hellen Boering die in 2000 met de OS in Sydney na 16 jaar afscheid nam van het Nederlands team) draagt daar allicht aan bij.

Ook De Vennen had zondag moeite door de stugge Amsterdamse defensie heen te breken, al droeg het wat slordige eigen spel daar ook zeker aan bij. Omdat ook de verdediging van De Vennen alert was viel er in de eerste periode slechts één treffer te noteren, Rachel de Vet benutte een manmeersituatie. De tweede periode verliep duidelijk in het voordeel van De Vennen dat met enkele snellere aanvallen wat meer ruimte schiep en via Judy Goossens, Demi Waijers en Renee Nieuwenhuizen naar 1-4 uitliep.

Dat de winst daarmee echter niet binnen was bleek wel in de derde periode waarin de thuisploeg het verschil weer tot één terugbracht (4-5). Een blunder van de jurytafel leverde aan het begin van de slotperiode Merel van den Heijkant ten onrechte een rode vlag voor een derde uitsluiting op en uit de daarop toegekende strafworp kwam Het Y langszij. Deze tegenslag werd door De Vennen echter goed verwerkt en halverwege de periode was de stand weer 5-7 (via Judy Goossens met haar 3e treffer en de 2e van Rachel de Vet). Dat het verschil alsnog weer één werd kon De Vennen in de spannende slotfase niet meer deren, de 6-7 was voldoende voor plaatsing bij de laatste 8 in het landelijk bekertoernooi.

dames beker

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij die laatste 8 bevinden zich nog 3 standaardteams: Het Y 1, PSV 1 en De Vennen 1 en daarnaast 5 reserveteams van ploegen uit de eredivisie: ZPB Barendrecht 2, Polar Bears 2, Het Ravijn 2, ZVL-HAWABO 2 en De Zaan 2. Bij de loting afgelopen maandag op het bondsbureau kwam er voor De Vennen voor de derde achtereenvolgende ronde een uitwedstrijd uit de bokaal, opnieuw in Amsterdam maar nu dus tegen Het Y 1. Aardig detail is dat in die ploeg de kleindochter van één van de oprichters van ZV De Vennen één van de uitblinksters is en dat ook bij dit team een oud-international (in Oranje keepend van 2009-2013) in het doel ligt.

Voordat het bekertoernooi verder gaat staan er voor de dames van De Vennen echter nog twee belangrijke competitieduels op het programma waarin ze zullen proberen om de top 4 klassering vast te houden. A.s. zaterdag gaan ze daarvoor op bezoek bij koploopster ZV Haerlem en zaterdag 17 december a.s. sluiten ze het jaar 2016 af met een thuisduel tegen VZV uit Velsen