Poloërs zijn weer aan het ballen

Met een bekerwedstrijd voor heren 1 en een eerste competitieduel voor dames 1 is voor de poloteams van ZV De Vennen de competitie 2018-2019 van start gegaan. Komend weekend zullen ook de andere teams hun eerste officiële balletjes van het nieuwe seizoen gaan gooien.

Heren 1 trof in het Udense Zeester-Meerval een bekertegenstander die ze ook in de gewone competitie tegen zullen gaan komen. De heren van De Vennen zijn in vergelijking tot vorig seizoen Dirk Luijten en Mark Haast ‘kwijt’ geraakt aan het tweede team en hebben daar eigenlijk maar één veldspeler voor terug gekregen in de persoon van de van PSV afkomstige maar in Tilburg woonachtige Tim Schalken. Onder de lat heeft Rob Haast gezelschap gekregen van de van het Tilburgse TRB-RES overgekomen Aisso Bosker. Wie wanneer gaat keepen is een puzzeltje dat de trainer/coach zal moeten leggen, naast de puzzels van de te spelen tactieken. Met de schotvaardige Tim Schalken heeft De Vennen er in ieder geval aanvallend een mogelijkheid bij, maar die zal in de loop van de komende weken nog afgestemd moeten gaan worden met de andere tactische mogelijkheden. Afgelopen zaterdag was Zeester-Meerval een prettige tegenstander, de sterk verjongde Udense ploeg lag eigenlijk al na één periode uit de beker. Zonder schutter Lars van Oosterbosch en met Aisso Bosker het gehele duel verdienstelijk in het doel stoomde De Vennen in die eerste periode naar een 6-1 voorsprong maar de heren konden het geconcentreerde spel helaas maar moeizaam een vervolg geven. De voorsprong kwam geen moment in gevaar maar slordigheden zowel aanvallend als verdedigend zorgden ervoor dat voorin minder en achterin meer treffers vielen dan nodig was. Voor deze eerste wedstrijd niet direct een probleem maar in de competitie zal het beter moeten en zal het vast ook wel beter gaan. De 18-10 eindstand betekent dat De Vennen in de koker voor de loting voor de 2e bekerronde (medio oktober) verdwijnt en dat Zeester-Meerval zich volledig op de competitie kan gaan richten.

De KNZB worstelt al jaren met de competitiestructuur aan de vrouwenkant. Het verschil tussen de 6 of 7 eredivisieploegen en de rest van Nederland groeit jaarlijks, ondanks alle pogingen van de KNZB de kloof minder onoverbrugbaar te maken. De vrouwen van De Vennen belandden twee seizoenen geleden in de eerste klasse, kwamen vorig seizoen zonder dat ze dat vooraf wisten in de veel te sterke overgangsklasse terecht en dachten na de degradatie dit jaar weer in de 1e klasse verder te mogen. Dat laatste mag ook, maar wel weer deels samen met de 7 andere ploegen uit de overgangsklasse die dit jaar weer is samengevoegd met de 8 al eerder bekende 1e-klassers en met 1 ploeg die zich vorig seizoen vrijwillig uit de eredivisie terugtrok. Met als gevolg dat de dames van De Vennen zaterdag direct op bezoek mochten bij de kampioen van vorig seizoen, ZV Haerlem. De dames van De Vennen zagen na afgelopen seizoen Ilse Mulder om studieredenen vertrekken richting Enschede terwijl keepster Carina Spronk en de nestor van het team, Merel van den Heijkant naar dames 2 verhuisden. Karlijn van der Heijde trok na enkele jaren als veldspeelster de keeperscaps weer aan en ook Maud Schalken (ex-PSV) en Maud Verhagen (vanuit dames 2) kwamen het team getalsmatig weer op sterkte brengen. Judy Goossens die een groot deel van het vorige seizoen moest missen vanwege een afgescheurde pees in haar linkerhand liep tijdens het laatste voorbereidingstoernooi een zelfde blessure op aan haar rechterhand en zal opnieuw minstens enkele maanden vanaf de kant moeten toekijken. Met nog eens 2 speelsters die niet gerekend hadden op zo’n vroege competitiestart en dus verplichtingen elders hadden ging er een beperkt ploegje –aangevuld met Iris Akkermans die in dames 2 zal gaan beginnen- op pad naar Haarlem. Tot positieve verrassing van coach Klaartje v.d. Laken wisten de dames eigenlijk 2,5 periode lang in het spoor te blijven van de thuisploeg, pas vanaf de stand 9-7 moesten de Dongense dames echt een verschil toestaan. Aan de uiteindelijke 17-10 nederlaag is nog weinig af te lezen voor de rest van het seizoen maar deze was in ieder geval bemoedigend. Treffers voor De Vennen kwamen van Rachel de Vet, Naomi van Bragt, Maud Schalken (allen 3x) en Fleur Wolf. A.s. zaterdag is het vanaf 15.30u ‘bal’ in zwembad De Vennen. Beginnend met de jongste jeugd (onder 11) komen alle teams aan bod met heren 1 om 17.00u tegen SBC Breda en dames 1 om 18.10u tegen OZ&PC Oldenzaal midden in het programma.