Heren 1 houdt titelrace spannend (09-03-2019)

Door een sterke slotperiode wist heren 1 koploper Arethusa een nederlaag te bezorgen en daarmee de titelstrijd spannend te houden. Ook dames 1 kende tegen het Heerenveense SG HZPC/Avena een sterke 3e en 4e periode maar ondanks alle inzet strandden ze op 1 treffer achterstand zodat het wachten blijft op de eerste punten.

Dat het duel tussen de heren van De Vennen en Arethusa een beslissend duel zou kunnen worden was goed te merken aan de publieke belangstelling, beide zijden van het bad waren vol bezet. Daaronder ook de nodige jeugdleden die speciaal hiervoor met hun ouders naar het bad waren gekomen, zelf waren ze dit weekend nog vrij.

Beide ploegen misten enkele spelers en hadden het de eerste twee periodes vooral druk met het ontregelen van elkaars aanvalsspel. De scores 1-1 na de eerste en 3-3 na twee periodes laten zien dat zij daar goed in slaagden, zelfs de nodige ondertalsituaties werden door beide teams overleefd.

In de derde periode van het door twee goed op elkaar ingestelde arbiters soepel geleide duel kwamen beide ploegen aanvallend meer los. Heren 1 kwam na een fraaie combinatie op 4-3 maar moest daarna toezien hoe Arethusa profiteerde van enkele slordig uitgespeelde aanvallen. Te snel balverlies bracht de Osse spelers enkele malen vrij voor de goed keepende Rob maar ook die kon niet iedere keer het tij keren. Arethusa leek het duel beslist te hebben toen het op een 4-7 voorsprong kwam maar twee treffers in de slotminuut brachten de spanning terug in de wedstrijd en de stand op 6-7.

De slotperiode was het spiegelbeeld van de derde met na de snelle gelijkmaker en de 7-8 een sterke minuut voor heren 1 dat in die minuut 3x wist te scoren en de stand daarmee om te buigen naar een 10-8 voorsprong. Onderlinge irritatie aan Osse zijde en Dongens verzuim om aanvallen rustig uit te spelen leidden tot een hectische slotfase waarin Arethusa nog 2x een time-out nam maar nog maar 1 treffer wist te produceren zodat heren 1 een met luid gejuich begroete 10-9 zege uit het water wist te slepen.

Door deze zege nadert heren 1 de ploeg uit Oss tot op 1 punt maar met nog 1 duel extra te gaan is het voordeel van de verliespunten nu aan de zijde van onze heren. Het wordt zaak dat voordeel de komende 5 duels te behouden, om te beginnen komende week in Sittard bij het in het thuisbad moeilijk te kloppen Hellas/Glana. Daarna wachten o.a. nog duels tegen De Warande (uitduel werd verloren) en 2 ploegen waarvan het eerste duel met slechts één treffer verschil werd gewonnen. Zeker nog geen gelopen race dus.

Dames 1 mocht na de heren in het goed op temperatuur gekomen bad het water in om te proberen tegen de Friezinnen van SG HZPC/Avéna (SGHA) de eerste competitiepunten binnen te slepen. In de eerste periode werd met beweeglijk spel goed tegenstand geboden en de 2-3 stand na deze periode bood nog volop uitzicht op die eerste punten. Om onverklaarbare redenen werd het dynamische spel van de eerste periode in de tweede periode niet meer gebracht, mede door onzuivere passing in combinatie met te afwachtend spel waar het het ontvangen van de bal betrof. SGHA profiteerde en voelde zich met een 2-6 stand halverwege de wedstrijd al bijna veilig.

De derde periode was echter weer geheel voor onze dames die onder andere door twee benutte overtals weer dichterbij slopen naar 5-7. Ook na de snelle 5-8 in de slotperiode gaf dames 1 nog niet op en met nog bijna 4 minuten op het bord was het verschil terug gebracht tot 1 treffer. Verdedigend hield Karlijn haar doel schoon maar helaas gold dat aan de andere kant ook voor haar Friese collega zodat het slotsignaal klonk bij 7-8. Uiteraard was de teleurstelling aan Vennen-zijde groot maar er was ook het besef dat in de komende 6 wedstrijden, waarvan nog liefst 4 in het thuisbad, er nog kansen op punten zullen komen. De eerste kans doet zich a.s. vrijdagavond voor wanneer om 20.45u WZC uit Zoetermeer te gast is in De Vennen.