Strijdlust dames 1 beloond

Voor de dames van De Vennen nadert het einde van het eerste competitiedeel. Waar nummer 1, ZV Haerlem, al ruim buiten beeld is blijft de strijd om de plaatsen 2, 3 en 4, die toegang geven tot de kampioenspoule vanaf februari, ongemeen spannend. De Vennen deed goede zaken door winst op VZV uit Velsen. Heren 1 daarentegen moest het in Culemborg in de laatste periode afleggen tegen De Meer.

Eerder dit seizoen wist De Vennen het uitduel in IJmuiden met 1 treffer verschil te winnen en voorafgaand aan dit duel was er sprake van 5 punten verschil op de ranglijst, in het voordeel van De Vennen. De bezoeksters waren onlangs echter de eerste en tot nu toe enige ploeg die koploper ZV Haerlem wist te verslaan dus de Dongense dames waren gewaarschuwd. Toch lieten ze zich in de 1e periode verrassen, deels ook door eigen slordig spel en slordig afwerken. De bezoeksters namen een
0-2 voorsprong en De Vennen kon slechts aanhaken door een door Rachel de Vet benutte strafworp. Ook in de tweede periode lag het initiatief scorend aanvankelijk bij VZV dat een 1-3 en 2-4 voorsprong nam. Na de 2-3 van Judy Goossens, de 3-4 van Merel van den Heijkant en de 4-4 door Rachel de Vet (opnieuw een strafworp) leek De Vennen weer helemaal terug maar in de derde periode bleef het kansen missen doorgaan en zwom VZV opnieuw weg naar 4-6.
Zoals al vaker dit seizoen bleek opgeven echter geen optie en in de slotperiode wist De Vennen het tij alsnog te keren. Judy Goossens (5-6), Judith van Heteren (6-6) en Rachel de Vet (7-7) wisten het net in het VZV-doel te vinden en vervolgens kreeg De Vennen een tweetal overtalsituaties om het duel te beslissen. Deze werden echter, zoals de hele wedstrijd al, jammerlijk verspild zodat een gelijkspel het hoogst haalbare leek, zeker toen VZV een 20 seconden voor tijd de laatste aanval kon opzetten. Deze werd echter vakkundig onderbroken door Renee Nieuwenhuizen waarna Ilse Mulder een break-out opzette. In plaats van zelf een schotpoging te ondernemen zag ze in haar ooghoeken de mee opgekomen Rachel de Vet vrij liggen en deze wist 3 seconden voor het eindsignaal de 8-7 op het bord te krijgen. De eerste voorsprong in deze wedstrijd en direct goed voor de volle 3 punten.
Ook goed voor een hernieuwde 2 plaats op de ranglijst, met 21 punten en daardoor 2 punten voorsprong op Waterpolo Den Haag en WZC (Zoetermeer) en 4 punten op Livo Lichtenvoorde. In de laatste 3 duels, te spelen in januari a.s. treft De Vennen o.a. nog WZC uit en Den Haag thuis, zodat het de kansen op een top 4 plek in eigen hand heeft.

Heren 1 moest zondagavond op bezoek bij De Meer in Culemborg, een middenmoter. De Vennen nam via een afstandschot van Tom Wolf brutaal de leiding en zijn voorbeeld werd deze eerste periode gevolgd door 2 rake knallen van Geert Huijben en een treffer van Mart Graauwmans zodat de eerste rust met een 2-4 voorsprong werd bereikt. In de tweede periode had De Vennen echter meer moeite met de zoneverdediging van De Meer en de schoten van afstand waren te voorspelbaar en misten precisie. De Meer draaide de stand om en het wisselen van speelhelft gebeurde na een treffer van Koen Haast bij een 6-5 achterstand.
In de derde periode miste De Vennen een strafworp en de daarop volgende rebound waarna De Meer uit de tegenaanval op 7-5 kwam. De thuisploeg leek de wedstrijd bij 9-6 (treffer Geert Huijben) beslist te hebben maar De Vennen kwam via Koen Haast en Thijs in ’t Groen toch nog terug tot 9-8, om daarna nog een manmeer onbenut te laten. Wie daarop een spannende slotperiode verwacht had kwam helaas bedrogen uit want deze eindige in 6-0 waarmee de eindstand met 15-8 toch weer ruim uitviel. De Vennen sluit de eerste competitiehelft af op een gedeelde voorlaatste plaats en zal in de tweede helft uit een ander vaatje moeten tappen om weg te komen uit de degradatiezone.