Belangrijke overwinningen teams De Vennen

Afgelopen zaterdag stonden er zowel voor heren 1 als voor dames 1 van ZV De Vennen belangrijke wedstrijden op het programma. Voor heren 1 was winst op hekkensluiter Hellas Glana een ‘must’, dames 1 kon bij winst plaatsing voor de kampioenspoule en daarmee vroegtijdig klassebehoud veilig stellen.

De heren van De Vennen en Hellas Glana kennen elkaar door en door uit de jaren dat ze samen op districtsniveau acteerden. De Vennen promoveerde 2 seizoenen geleden naar de bond, de ploeg uit Sittard volgde na afgelopen seizoen. Beide teams maken dit seizoen echter een moeizaam jaar door, waarbij de Limburgers pas 2 punten wisten te behalen (waaronder één punt tegen De Vennen bij het eerste duel in oktober). Zaterdag kende De Vennen een goede start, in de eerste periode werden na de openingstreffer van Tom Wolf twee overtals benut door Mart Graauwmans en Remco Jonkers. Nadat ook Dirk Luijten en Lars van Oosterbosch nog het net achter de Sittardse keeper wisten te vinden brak de eerste pauze bij en 5-2 voorsprong aan.

In het vervolg van de wedstrijd hield De Vennen de bezoekers zelf in de wedstrijd door een slordige opbouw en matig afwerken, o.a. bij de vier overtals in de tweede periode waarin alleen Lars van Oosterbosch nog een keer wist te scoren. In de derde periode zorgde Tom Wolf met een snelle midvooractie voor de 7-4 en rondde Remco Jonkers een fraai opgezette aanval doeltreffend af (8-4) maar Hellas Glana haakte toch weer aan op 8-6. In de slotperiode wist De Vennen die marge te handhaven, het scoorde telkens (Geert Huijben 2x en Lars van Oosterbosch) als eerste waardoor het verschil telkens op 3 kwam voordat de gasten konden tegenscoren. Het verlossende eindsignaal kwam zodoende bij een 11-9 stand. De Limburgse ploeg blijft dus op 2 uit 13 terwijl De Vennen daarboven met Nayade en SBC2000 met 10 punten de plaatsen 9 t/m 11 inneemt. Ook de nummers 8 (Natare met 12 punten) en 7 (De Meer met 14) zijn nog niet uit beeld maar er zullen wel punten bijgepakt moeten blijven worden. Of dat komende zondag bij het trefzekere De Treffers in Rosmalen zal lukken is de vraag maar zeker het proberen waard.

Dames 1 restten tot aan het einde van het eerste competitiedeel nog twee duels waarin het zich kon plaatsen voor de ‘kampioenspoule’. Dit is de poule van 8 ploegen (de bovenste 4 uit de 1e klasse A en uit de 1e klasse B) die vanaf februari gaat strijden om een eventuele promotieplek naar de eredivisie. Niet dat De Vennen daar nu op uit is of nog aan zou kunnen denken maar het positieve bijeffect is dat men dan nu al veilig is voor de 3 degradatieplaatsen die de twee 1e klasses gezamenlijk kent. Een ongekende ‘luxe’ voor de ploeg die net twee promoties achter de rug heeft en dus debuteert op 1e klasse niveau.

Na de nederlaag vorige week in Zoetermeer kregen de dames nu in Vlaardingen op bezoek bij ZVVS de kans de plek bij de bovenste 4 zeker te stellen. Ofschoon de thuisclub de 7e positie inneemt was winst allerminst een zekerheidje want aan gemakkelijke, ruime overwinningen doen de dames van De Vennen dit jaar niet, de zeges die behaald worden zijn veelal krap en het resultaat van keihard blijven werken. Dat de wijze van werken niet altijd gewaardeerd wordt bleek zaterdag wel, in een toch echt niet onsportieve wedstrijd meenden de scheidsrechters over beide ploegen verdeeld liefst 31 bestraffingen uit te moeten delen, tot verbijstering van beide kampen overigens. De Vennen had op een gegeven moment liefst 5 speelsters ‘op scherp’ staan en het kon dan ook niet uitblijven dat 3 van hen het einde van de wedstrijd niet haalden en met 3 p’s definitief op de kant belandden. Dat overkwam overigens ook een paar speelsters van de thuisploeg. Beide ploegen deden overigens bar weinig met de overtals die ze kregen, waarbij aan Vennen-zijde Sacha Kimenai een aantal keren een behoorlijke sta in de weg was (o.a. met een gekeerde strafworp).

Vanaf het einde van de eerste periode nam De Vennen scorend wel het voortouw (2-3 met treffers van Renee Nieuwenhuizen, Rachel de Vet en Judy Goossens) en na de doelpuntloze tweede periode werd de voorsprong in het derde speldeel na doelpunten van Judy (2x) en Ilse Mulder uitgebouwd naar 2 treffers (4-6). Die voorsprong kwam in de slotperiode niet echt meer in gevaar en treffers van Judith van Heteren en Rachel de Vet brachten het totaal voor De Vennen op 8 waar ZVVS op 6 bleef steken. Een 6-8 zege dus, met 3 punten als beloning en een zekere plek bij de eerste 4. A.s. zaterdag nog één duel, de dames van De Vennen (nu 2e) ontvangen die van Waterpolo Den Haag (3e), een team dat zich ook voor de toppoule geplaatst heeft en de laatste weken sterk bezig is, o.a. door terugkeer van een recente ex-international. Het duel begint om 17.45u en publiek is zeker welkom.