Dames De Vennen nog één zege van promotie af

Na de promotie na afgelopen seizoen van de regiocompetitie naar de bondscompetitie stond in de verwachtingen van de dames van dames 1 van De Vennen klassebehoud als hoogste genoteerd. Coach Arie Schouten verbaasde velen met de verwachting van een top 4 notering. Met nog 2 wedstrijden te gaan is die top 4 notering al lang en breed ‘in the pocket’, sterker nog, de dames hebben nog één overwinning nodig om opnieuw te promoveren en bij de 24 sterkste verenigingen van Nederland aan te sluiten.

Om zo ver te komen moest afgelopen zaterdag eerst nog een lastige klip omzeild worden, het geroutineerde 3e team van eredivionist Polar Bears uit Ede. Het uitduel was met 9-6 verloren gegaan, één van de vier nederlagen tot dusverre. Het thuisduel kwam moeizaam op gang met verdedigingen die goed gesloten bleven. Na de 0-1 zetten Merel van den Heijkant en Judy Goossens De Vennen op voorsprong maar een afstandschot bezorgde de bezoeksters een gelijke stand na de eerste periode. In de tweede periode wederom de nadruk op de verdediging en soms onvoldoende aansluiting in de aanval en in deze periode wist alleen Demi Waijers na een fraaie break het net te vinden. Omdat ook Polar Bears dat één keer deed wisselden de ploegen met een 3-3 stand van speelhelft.

Voor het wederom trouw opgekomen publiek kwam de ommekeer in de derde periode, het beweeglijke aanvalsspel betaalde zich uit. Na een fraaie aanvalsopzet werd Rachel de Vet vrijgespeeld die voor de 4-3 wist te zorgen, een treffer die nog werd beantwoord met een gelijkmaker. Op de treffers van Ilse Mulder, goed vrijgespeeld op en geschoten vanaf links, Fleur Wolf, uit de draai als midvoor met een boog en Judith van Heteren met een onhoudbare taterbal moesten de bezoeksters het antwoord echter schuldig blijven en zo brak de laatste pauze met een 7-4 voorsprong aan. In de slotperiode gebeurde er lange tijd niets op het scorebord en met nog een kleine 3 minuten op dat bord taterde opnieuw Judith van Heteren de zekerheid brengende 8-4 in de touwen. De 8-5 uit een strafworp en de 8-6 uit een dubbele ondertalsituatie brachten de zege niet meer in gevaar, sterker nog, 33 seconden voor tijd zorgde Laura Evers na goed doorzetten op rechts voor de 9-6 eindstand.

Met nog 2 wedstrijden voor de boeg staan de dames op een tweede plaats, achter de reeds bekende kampioen, UZSC3. Omdat die ploeg promoveert naar de landelijke reservedivisie komt het hoogst eindigende standaardteam voor promotie naar de 1e klasse in aanmerking. De dames van De Vennen hebben 3 verliespunten minder dan de enige overgebleven concurrent, ZV Utrecht, terwijl ook het onderling resultaat in Dongens voordeel spreekt. De dames van De Vennen gaan zaterdag, eveneens in Utrecht, op bezoek bij de ongeslagen kampioen UZSC en ontvangen na een weekend zonder wedstrijd op de slotdag in eigen bad het Osse Arethusa.

foto d1v2
Op die slotdag ontvangt heren 1 het Veldhovense Njord. Wanneer de huidige verschillen op de ranglijst intact blijven is dat dan nog één van de twee titelkandidaten naast het Vlissingse De Zeeuwse Kust. De Vennen kan de Zeeuwen dan dus eventueel een goede dienst bewijzen door ook in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen thuis zonder puntverlies te blijven. Zaterdagavond ontvingen de heren het eveneens nog kansrijke De Linge/PCG maar net als alle andere bezoekende teams sneuvelde ook deze ploeg tegen de thuis ijzersterk acterende Dongense ploeg.

Na een aftastende eerste periode waarin alleen Tom Wolf er met een verdekt schot in slaagde de sterk acterende Leerdamse doelman te passeren (1-1) brak de strijd in de tweede periode volledig los. In het uitduel had De Vennen het moeten doen zonder zijn linkshanders Lars van Oosterbosch en Koen Haast en hun aanwezigheid nu verraste de bezoekers behoorlijk. De bezoekers kwamen op 1-2 voor het laatst op voorsprong want daarna waren het binnen 4 minuten Lars van Oosterbosch (3x), Geert Huijben en Mark Haast die onder andere een aantal manmeers fraai wisten af te ronden en voor een 6-3 voorsprong zorgden welke vlak voor het einde van de tweede periode nog werd verkleind tot 6-4. Ook in de derde periode haakten de bezoekers nog aan maar dankzij treffers van Mart Graauwmans uit een snelle break en van Jeroen Opsteegh met een sterke midvooractie bleef het verschil op twee, 8-6. In de slotperiode kwamen beide ploegen nog tot drie treffers maar via Lars van Oosterbosch met een fraaie knal, Koen Haast uit een snel uitgespeelde man-meer en Richard Jeurissen eveneens uit een overtal was het wel De Vennen dat steeds als eerste scoorde waardoor de marge telkens eerst 3 werd voordat de bezoekers iets terug konden doen. Met de 11-9 zege behielden de heren van De Vennen hun, na de promotie vorig jaar, fraaie 5e plek en zijn de bezoekers uitgeschakeld in de titelrace. De heren gaan zondag op bezoek bij Nayade in Eindhoven.

foto h1