Driepunters dames en heren 1 (verslag 01-02-2020)

Uitduels voor dames 1 bij De Rijn in Wageningen en voor heren 1 bij De Treffers in Rosmalen leverden voor beide teams verrassende of verrassend makkelijke driepunters op. De heren hebben hierdoor de rode lantaarn weer over kunnen dragen. “Goede teamprestatie” viel na beide wedstrijden te beluisteren.

De dames namen in Wageningen via Fleur een snelle voorsprong maar de thuisploeg nam al even snel het initiatief over en kwam binnen 2 minuten op een 3-1 voorsprong. Dames 1 veroverde met beweeglijk spel echter de nodige overtalsituaties en wist die deze avond goed te benutten. Treffers van Laura (2x), Iris, Demi en Maud leidden onze dames naar een 4-6 voorsprong halverwege de 2e periode maar enkele slordigheden boden De Rijn de gelegenheid de ‘ruststand’ toch weer op 6-6 gelijk te trekken.   

Daarmee had de thuisploeg schijnbaar wel haar beste kruit verschoten want de tweede wedstrijdhelft was duidelijk voor dames 1 dat zowel aanvallend als verdedigend als een echt team optrad en goed het oog had op vrij liggende speelsters en mogelijke gevaren in de eigen defensie. Laura, Demi, Janneke en Maud schoten dames 1 naar een 7-10 voorsprong en in de slotperiode werd de voorsprong alleen nog maar verder uitgebreid. Doelpunten van Iris, nogmaals Demi en in de slotseconde Janneke brachten de teller voor dames 1 op 13 terwijl De Rijn op 8 bleef steken. De dames verstevigden met deze overwinning hun positie in de top-5.

Heren 1 ging enigszins gehandicapt (‘grote’ Bas en ‘kleine’ Koen ontbraken in het veld) het duel met oude bekende De Treffers in Rosmalen in. Het eerder vorige week door coach Rob in een diepte-interview in BNDeStem benadrukte “we geven niet zomaar op” brachten de heren dit duel echter van begin af aan in de praktijk. Verrassend was zeker de start, al na 18 seconden lag de bal uit een door Lars benutte strafworp in het Rosmalense netje, een beeld dat zich dit duel nog drie keer zou herhalen. De eerste periode was sowieso een goede voor onze heren, met een aantal geslaagde acties aanvallend en verdedigend werd de periode met een 1-4 voorsprong afgesloten.

In de tweede en derde periode kwam de thuisploeg, ruim boven onze heren op de ranglijst, terug in het duel en vooral in de derde periode leek het weer te gaan zoals al zo vaak deze competitie: heren 1 dat lange tijd gelijke tred kan houden maar dan door één mindere periode toch weer tekort komt. De 9-7 achterstand na 3 periodes was dit keer echter niet fataal want nadat het in de slotperiode ruim 2 minuten duurde voor er gescoord werd schudden onze heren een fantastisch slot uit de polocaps. Vanaf 3.26, dus halfweg de periode, scoorden ze liefst 5 keer op een rij terwijl De Treffers als los zand uit elkaar viel en bleef steken in mislukte individuele acties. De treffers voor heren 1 kwamen dit duel op naam van Lars (6x, waaronder de 4 strafworpen), Geert (2x), Mart, Bas V, Koen Ha, Tom en Tim. De 10-13 zege zorgt ervoor dat onze heren weer aansluiting krijgen met de andere staartploegen waarvan ze nu weer Zwemvereniging Utrecht achter zich houden.

De dames van die Utrechtse club zijn a.s. zaterdag in Utrecht de tegenstander van dames 1 terwijl heren 1 het in een thuisduel vanaf 17.00u op mag nemen tegen koploper PCG/De Linge. Die ploeg zette afgelopen zaterdag nummer 2 JAWS op grotere achterstand en zal dus belust zijn op de volle drie punten. Maar heren 1 geeft dus niet zomaar op!