Expeditie Vennenkamp

Op 19-20-21 september 2014 zijn we weer op kamp geweest met onze jongste leden tot en met 16 jaar en een groep enthousiaste kampleiding.

Dit jaar was het Thema “expeditie Vennenkamp”. Het zou een weekend worden met veel uitdagingen, maar ook een weekend van samenwerken. Het beloofde goed weer te worden.

Met veel enthousiasme werden de kinderen vanaf half 7 gebracht door hun ouders. Bij aankomst kregen de kinderen te horen waar ze zouden slapen en konden de bedden opgemaakt worden. Met name de kleine kinderen verheugden zich al op het kussengevecht voordat ze naar bed zouden gaan.

Maar zover was het nog lang niet. Eerst moesten de kinderen nog in groepen verdeeld worden door middel van het vinden van een gekleurde hoofdband met de naam erop. Aan de kleur zouden de kinderen kunnen zien of ze in kamp Noord of kamp Zuid thuishoorden. Daarna, net als bij de “echte” expeditie in het bos op zoek naar immuniteitsmunten. Hiermee konden de groepen 10 seconden voorsprong kopen bij de spellen die gespeeld gaan worden. En met de munten op zak konden de eerste behendigheidsproeven gespeeld worden. Ook was er een proefspel. Voor extra bonuspunten had je de mogelijkheid om een sprinkhaan te proeven.

Daarna was het voor de kleintjes tijd om naar bed te gaan. De groten vertrokken naar buiten voor een heuse bootcamp onder leiding van Remco zodat ze daarna zeker vermoeid hun bed in zouden duiken. De kleintjes bleken nog lang niet moe en hielden een heus kussengevecht tegen elkaar en de leiding.

Langzaam werd het rustig op de boerderij en ging iedereen slapen. Niet wetende wat ze de volgende dag konden verwachten.

Op zaterdagochtend stond een heerlijk ontbijtje te wachten toen iedereen uit bed kwam. Niet iedereen was even goed wakker, maar dat zou na het eten wel veranderen. Wederom stond een bootcamp gepland, maar nu voor iedereen. Rennen, vallen, kruipen, springen… alle spieren kwamen aan bod. En wie denkt dat de kinderen daarna uit mochten rusten heeft het mis. Na de bootcamp vertrokken de groepen naar het bos om daar een hut te bouwen. Eén voor Kamp Noord en één voor kamp Zuid. Ondertussen was er de mogelijkheid om materialen te smokkelen om de hut wat op de pimpen.

Toen de hutten klaar waren was het tijd voor een spelletje levend stratego. Van al dat rennen wordt je toch hongerig en is de groep teruggekeerd naar het kamphuis. Daar stond een verrassing klaar in de vorm van beschuit met muisjes ter ere van de geboorte van Hidde ( zoon van Ilona en Kevin). Daarna was het toch echt tijd om aan tafel te gaan en te genieten van de boterhammen met knakworst. Er moest goed gegeten en gedronken worden, want ’s-Middags stond weer een vol programma te wachten.

We begonnen de middag met levend bingo. Een bingo spel waarbij iedere groep een aantal papiertjes krijgt waarop ze een cijfer moeten schrijven en deze correspondeert met een voorwerp die vervolgens gehaald moest worden als het cijfer werd genoemd. Als een groep alle 9 cijfers heeft verzameld is het BINGO. Na dit spel waarin geconcentreerd opgelet moest worden was het tijd om de krachten met elkaar te gaan meten op het veld voor de boerderij en de voorbereidingen te treffen voor de bonte avond.

Ondertussen werden de tafels voorzien van een tafelzeil en om 17.00uur kwam frituur Vogels met de friteskar. Deze keer werd de frites niet in bakjes geserveerd, maar gewoon los op tafel. Een snack erbij en eten maar.

Langzaam verdwenen de groepjes om zich voor te bereiden op de bonte avond. Een programma waarbij zang, dans, quiz en modeshow afgewisseld wordt met uitdagingen voor de leiding. Zo had je het gezamenlijk maken van een ontbijt, maar dan zonder handen. Daarnaast had je het komkommer sjoelen. Hilarisch voor de kinderen om te zien.

En dan is er even en rustmomentje als de film “Paranorman” aangezet wordt. Rust is nodig, want daarna breekt de spanning los als de kinderen de spooktocht gaan lopen. Hier en daar gonzen geruchten door de kampeerboerderij over datgene wat men in het bos kan verwachten. Adviezen worden gegeven om goed bij elkaar te blijven. Grote stoere mannen en vrouwen worden klein en kleine mannen en vrouwen stappen stoer het bos in. Dan horen we gillen in het bos……en na anderhalf uur komen de eerste het bos uit. De een met een grote glimlach om zijn/haar mond en de ander ziet wat witjes en kijkt wat angstig. En dan barsten de verhalen los: …oh die lijn was glibberig……en ik was bang voor de kettingzaag……..nee die pannendeksels…..Gelukkig keert iedereen weer veilig terug op de kampeerboerderij en worden langzaam de bedden weer opgezocht en heeft de kampleiding nog even tijd om na te kletsen over deze dag alvorens ook zij hun bed opzoeken.

En dan is het weer tijd voor de laatste dag. Ontbijten en slaapzalen opruimen daar wordt de dag mee begonnen. Dan gaan we voor de laatste keer richting het bos. Er is een speurtocht uitgezocht aan de hand van lintjes en onderweg staan verschillende posten waar opdrachten gedaan moeten worden. Hiermee kunnen de groepen stukjes van een schatkaart winnen. Uiteindelijk komt iedereen samen op de open plek in het bos en kunnen de groepen op zoek naar de schat. Nadat deze gevonden zijn gaan we weer terug naar de boerderij voor de laatste maaltijd in de kampeerboerderij. Daarna wordt er nog wat vrij gespeeld, wordt de winnaar bekend gemaakt en worden de laatste groepsfoto’s nog gemaakt.

Om kwart over twee staan de eerste ouders alweer te trappelen om hun kinderen op te halen na een gezellig, actief, goed, maar vooral een vermoeiend weekend.

Wij, als activiteitencommissie, danken jullie voor jullie inzet en mogelijk…..Tot volgend jaar.

De foto’s die gemaakt zijn tijdens het kamp, worden op DVD gezet en kunnen besteld worden bij de Activiteitencommissie door middel van een envelop met de naam van kind en 4 euro.

kampfoto