Geen stunt voor heren 1, één punt voor dames 1 in Doetinchem (verslag 14/15-09-2019)

Afgelopen weekend was het eerste competitieweekend van het waterpoloseizoen 2019-2020 met voor het gepromoveerde heren 1 een thuisduel tegen de nummer 2 van vorig seizoen en voor dames 1 direct het verste uitduel, in Doetinchem.

Dat de stap van derde naar tweede divisie een flinke is ervoer heren 1 al in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. In het eerste competitieduel kregen ze ook nog de Amsterdamse vereniging JAWS op bezoek, vorig seizoen de nummer twee van die tweede divisie. Het was gelijk van begin af aan al stevig aanpoten waarbij onze heren de pech hadden in de eerste periode de nodige schoten op paal en lat te zien belanden terwijl de (internationale) Amsterdamse studenten bijna 1 op 1 afrondden. Het resultaat daarvan, een 2-7 achterstand na die eerste periode, dwong heren 1 tot achtervolgen. Dit ging mede door de steeds verder toenemende foutenlast aan Amsterdamse zijde best verdienstelijk, via 6-10 en 10-15 na drie periodes liep het verschil in ieder geval niet verder op. In de slotperiode had JAWS inmiddels 4 spelers met de maximale foutenlast van 3 p’s op de kant zitten en heren 1 buitte de overtalsituaties goed uit. Dit leidde ruim een minuut voor tijd tot een 15-16 stand maar net op dat moment liet het geluk onze heren weer in de steek. Een Amsterdams schot werd half geblokkeerd en de bal dwarrelde over de handen van Aisso in de goal. Die 15-17 werd na een alles of niets aanval van de heren in de slotseconden nog gevolgd door de 15-18, een eindstand die Rob en zijn mannen achterliet met de gedachte “wat als die 1e periode…”. Bas tB (4x), Lars, Tom, Geert, Mart (allen 2x), Koen Hi, Tim en Bas V waren trefzeker.

Dames 1 ging voor het eerste duel in de tweede divisie in Doetinchem op bezoek bij NDD, een club die vorig jaar in de middenmoot eindigde en de punten hoofdzakelijk in eigen huis behaalde. Liefst 5 dames werden ingevlogen vanuit het jeugdkamp en hadden dus amper nachtrust achter de rug maar de dames werden versterkt met twee speelsters uit ‘het tweede’, Donna en Iris die beiden ook nog trefzeker waren. Anders dan bij de heren kende dit duel een bijzonder wisselend scoreverloop en met het weifelende optreden van in ieder geval één van de scheidsrechters, die duidelijk nog moest wennen aan enkele nieuwe regels, en een slordige jurytafel werd het een rommelig duel. Dames 1 nam daarin enkele malen twee treffers voorsprong maar de thuisploeg kwam telkens weer terug. Zo ook in de laatste periode waarin de thuisploeg er in de slotseconden in slaagde om de 13-13 op het bord te brengen. Judy en Janneke waren met 3 treffers het trefzekerst, Demi, Maud (beiden 2x), Donna, Laura en Iris wisten eveneens het net tussen palen en lat te vinden.

Van de overige teams kwamen heren 2 en de CG nog niet in actie. Wel actief waren dus dames 2 (4-13 winst bij TRB-RES 2), dames 3 (9-9 tegen Nayade 2), heren 3 (16-4 zege op TRB-RES 1), heren 4 (4-12 winst bij De Warande 4) en de door het jeugdkamp wat gehandicapte DG dat de punten met 16-6 aan TRB-RES moest laten.

Komend weekend maar een beperkt programma met enkel wedstrijden voor de CG die op bezoek mogen bij De Schelde in Terneuzen en voor heren 3 dat Gorgo 1 gaat bestrijden.