Nuttige zege voor heren 1

In de strijd tegen de degradatieplaatsen boekte heren 1 van ZV De Vennen zaterdag een nuttige 12-10 overwinning op één van de naaste concurrenten, het Eindhovense Nayade. Dames 1 kreeg het Arnhemse ENC op bezoek, versloeg deze ploeg voor de tweede maal deze competitie en schoof daardoor op naar de 2e plek op de ranglijst.

De heren van De Vennen en Nayade deelden voorafgaand aan hun duel de 10e/11e plek met een schamele 4 punten uit 8 duels. Er stond dan ook de nodige spanning op de wedstrijd en dat was in het water bij vlagen goed terug te zien. Nadat Geert Huijben en Tom Wolf met afstandschoten De Vennen op 2-0 hadden gezet kregen de bezoekers een aantal overtalsituaties waaruit ze de 2-1 en, na de 3-1 door Koen Haast, de 3-2 aantekenden. In de tweede periode viel al snel de 3-3 waarna de keeper van Nayade aan hopelijk de slechtste 3 minuten uit zijn carrière begon. Na de 4-3 uit een geplaatst schot van Dirk Luijten verliet de keeper zijn goal om een Dongense tegenaanval onschadelijk te maken maar dit bood Vennen-keeper Rob Haast alle gelegenheid de bal over 25 meter in het verlaten doel te plaatsen. Vlak hierna vielen ook nog de 6-3 en 7-4 door de gebroeders Koen en Mark Haast waarna in de slotseconde Thijs in ’t Groen met een stuiterbal, ruim vanaf eigen helft, ook de Eindhovense keeper voor onoverkomelijke problemen stelde (8-4).
dsc_0169

 

 

 

 

 

 

 

In de derde periode bouwde De Vennen die voorsprong nog iets verder uit, tegenover de treffers van Tom Wolf, Mikey van Vugt en Koen Haast wisten de gasten twee doelpunten te noteren uit een strafworp en een overtalsituatie. Met de veilig lijkende 11-6 tussenstand werd aan de slotperiode begonnen maar hierin sloegen aan Vennen-zijde met winst in zicht de zenuwen toe. De passing werd opeens slordiger, de verkeerde spelers werden aangespeeld en enkele spelers leken meer op persoonlijk succes uit dan op teamsucces. Nayade profiteerde hier goed van en sloop langzaam maar zeker dichterbij en had op 1.23 voor het einde de kloof bijna gedicht (11-10). Op één minuut voor het einde kreeg De Vennen een dubbele overtal en na een time-out werd deze situatie met nog 40 seconden op de klok benut door een droge knal in de bovenhoek van Thijs in ’t Groen. In de 12-10 stand kwam geen wijziging meer zodat De Vennen weer eens 3 punten binnen sleepte en daarmee de 8e plek veroverde. Na een weekje pauze ontvangen de heren op 10 december één van de drie koplopers, IJsselmeeuwen uit Zutphen.

Dames 1 kreeg ENC Arnhem op bezoek, vorig seizoen nog eredivisionist maar dit jaar na het vertrek van wat speelsters sterk teruggevallen. De aanvangsperiode was wat slordig met veel passes die net niet aankwamen en een aantal niet benutte overtalsituaties. Met een fraaie boogbal en een benutte strafworp zorgden Renée Nieuwenhuizen en Rachel de Vet er wel voor dat met een 2-1 voorsprong de tweede periode ingegaan kon worden. De eerste de beste overtal in deze periode werd binnen getikt door Fleur Wolf. Nadat Rachel de Vet de 4-1 had aangetekend brak een glorieuze fase aan voor keepster Sacha Kimenai, die afgelopen week te horen kreeg dat ze de trainingen bij Jong Oranje mag voortzetten: 2 vlak na elkaar gegeven strafworpen werden door haar keurig onschadelijk gemaakt. Het slotakkoord in deze periode was voor Judy Goossens die met een loeiharde backhand de 5-2 verzorgde.

In de tweede wedstrijdhelft had De Vennen met Sacha als sterke sluitpost verdedigend de zaakjes aardig onder controle en kon er een keer aan het doelsaldo gewerkt worden. Ilse Mulder (2x) en Demi Waijers bekroonden hun goede spel met treffers en hun voorbeeld werd gevolgd door Judy Goossens en Judith van Heteren (2x) die de stand naar 11-2 tilden voordat ENC in de slotminuut nog een keer wist te scoren en de 11-3 eindstand op het bord bracht.                         dsc_0155
Door deze winst en de resultaten in de andere baden klimmen de dames van De Vennen in hun debuutjaar nu naar de 2e plaats met 18 punten uit 9 wedstrijden, ruim achter koploopster ZV Haerlem (24) en net voor de nummers 3 t/m 6: Den Haag en WZC (16), Livo (14) en VZV (13). De strijd om een plek bij de bovenste 4 blijft dus een spannende en wordt vervolgd met een uitduel op 10 december bij de koploopster.

A.s. weekend echter wacht in de 3e ronde van de ManMeerCup een uitduel bij het 2e damesteam van Het Y in Amsterdam. Een ploeg die één klasse lager speelt maar daarin bovenin meedraait en kijkend naar het doelsaldo uiterst stug lijkt te zijn met een oud-international onder de lat. Het duel, met een plek bij de laatste 8 als inzet, in Sportfondsenbad Oost begint zondag 4 december om 16.30u.